joi, 1 noiembrie 2018

Eveniment „Împreună pentru siguranța on-line a copiilor și adolescenților”



Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Casa Corpului Didactic Cluj  și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Cluj au organizat  evenimentul „Împreună pentru siguranța online a copiilor” în cadrul programului „Ora de Net” al Organizației Salvaţi Copiii. Acest eveniment a avut  loc  în luna octombrie 2018, la sediul Casei Corpului Didactic Cluj.
Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri locale pe care echipa interdisciplinară formată din reprezentanţi ai Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Casa Corpului Didactic Cluj, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Cluj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, precum şi Inspectoratul de Poliţie Cluj  le va derula în perioada octombrie 2018 - iunie 2019 şi au ca scop promovarea programului educaţional Ora de Net ( www.oradenet.ro).
În urma studiilor privind utilizarea Internetului de către copii, efectuate în cadrul proiectului Ora de Net, a fost relevat faptul că  46% dintre copii comunică online cu necunoscuți, iar jumătate dintre aceștia merg și se întâlnesc față în față cu acești străini. Totodată, 45% dintre copii declară că au fost afectați emoțional sau jigniți în ultimul an în spațiul virtual, 22% afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceștia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conținut explicit, iar 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime.
Având în vedere prevalența situațiilor de risc întâlnite de către copii pe Internet sau în activităţi asociate utilizării dispozitivelor mobile, echipa judeţeană de specialişti formată în cadrul proiectului Ora de Net a organizat evenimentul „Împreună pentru siguranța online a copiilor”.
La eveniment au fost prezente 66 de persoane din domenii variate conectate cu informarea, educaţia şi consilierea copiilor: cadre didactice, consilieri şcolari, poliţişti, specialişti, precum și reprezentanți ai consiliului elevilor.
Scopul acestui eveniment a fost creşterea nivelului de informare şi acţiune cu privire la modalităţile optime de prevenire şi combatere a abuzurilor în mediul online. Totodată, a fost promovată linia de informare şi consiliere privind siguranţa pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonată de Organizaţia Salvaţi Copiii şi disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro şi posibilitatea înscrierii în programul de voluntariat Ora de Net, oportunitate descrisă pe pagina www.oradenet.ro/fii-voluntar.
Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei conferințe interactive, invitații au avut prezentări libere sau susținute de filme educative. Resursele folosite au fost cele oferite de proiectul Ora de Net, dar și resurse proprii ale Poliției Române folosite în campaniile de prevenire a pericolelor în mediul on-line. Participanții au fost interesați de subiect au pus întrebări și au adus sugestii valoroase pentru pregătirea evenimentelor ce vor urma. 
Etapele următoare ale proiectului presupun organizarea unor evenimente locale dedicate copiilor şi adolescenţilor cu tema „Relaționarea în mediul online” şi întâlniri adresate părinţilor pentru a le explica acestora situaţiile de risc pe care copiii le pot întâlni pe internet, precum şi metodele de sprijin pe care adulţii le au la dispoziţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu