joi, 27 ianuarie 2022

ACTIVITATE DE INFORMARE ŞI CONSILIERE PENTRU CADRELE DIDACTICE DEBUTANTE ÎN VEDEREA SUSŢINERII EXAMENULUI DE DEFINITIVARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT

 

Activitate metodică

Organizată în colaborare cu

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj

Cadrele didactice debutante intră în sistemul de învățământ foarte bine pregătite din punct de vedere teoretic, dar mai puțin pregătite să facă față situațiilor specifice, concrete, din unitățile de învățământ. Sunt la început de carieră și este foarte important să nu se simtă singuri, să aibă pe cineva dispus și disponibil să ofere sprijin și îndrumare pentru pregătirea în vederea susținerii examenului de definitivat.

Acordarea definitivării în învățământ semnifică recunoașterea competențelor minime acceptabile, dobândite de către o persoană care a optat pentru cariera didactică și care garantează, în acest fel, că dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă.

De aceea am considerat că este necesară o activitate de informare și consiliere a debutanților, pe probleme specifice pregătirii și susținerii inspecțiilor la clasă, a realizării portofoliului profesional și a pregătirii în vederea susținerii probei scrise a examenului.

Activitatea s-a desfășurat online, pe platforma Google workspace a Casei Corpului Didactic Cluj, în data de 26 ianuarie 2022.

La activitate au participat din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj doamna Inspector Școlar General Marinela Marc, doamna Inspector Școlar General Adjunct Adelhaida Kerekes, doamna Inspector Școlar General Adjunct Anca Cristina Hodorogea, domnul Inspector Școlar Horea Corcheș.

Din partea Casei Corpului Didactic Cluj a participat la activitate doamna Director Mihaela Popescu și profesori metodiști. Activitatea a fost coordonată de către Dana Zoe Mateescu, profesor metodist.

Tematica prezentată este următoarea:

- Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de definitivare în învăţământ;

- Modele cadru de structură de subiect şi de barem de evaluare pentru examenul naţional de acordare a definitivării în învăţământ.

    Cei peste 100 de participanți au adresat întrebări legate de examenul de definitivare în învățământ, la care au primit răspunsuri bine documentate din partea d-lui Inspector Școlar Horea Corcheș.










Coordonator activitate

Dana Zoe Mateescu

                                                  Profesor metodist Casa Corpului Didactic Cluj





VACCINAREA - BENEFICII PENTRU IMUNITATEA ORGANISMULUI UMAN

 

Activitate metodică organizată de Casa Corpului Didactic Cluj

în parteneriat cu

Inspectoratul Școlar Județean Cluj

 

Casa Corpului Didactic Cluj s-a alăturat campaniei de conștientizare a cadrelor didactice privind vaccinarea, ca fiind cea mai bună cale de luptă împotriva bolilor grave și împotriva bolilor contagioase, prin organizarea activității metodice ”Vaccinarea – beneficii pentru imunitatea organismului uman”.

Activitatea s-a desfășurat online, pe platforma Google workspace a Casei Corpului Didactic Cluj, în două zile:

-         Partea I a avut loc în data de 20 octombrie 2021;

-         Partea a II–a a avut loc în data de 3 noiembrie 2021;

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj au participat la activitate doamna Inspector Școlar General Marinela Marc, doamna Inspector Școlar General Adjunct Adelhaida Kerekes, doamna Inspector Școlar General Adjunct Anca Cristina Hodorogea, doamna Inspector Școlar Felicia Boar și doamna Inspector Școlar Amalia Gurzău.

Din partea Casei Corpului Didactic Cluj au participat la activitate doamna Director Mihaela Popescu și profesorii metodiști. Activitatea a fost coordonată de către Dana Zoe Mateescu, profesor metodist.

La prima parte a activității au participat câțiva invitați speciali, experți în domeniul protecției sănătății publice:

-         D-l Prof. Univ. Dr. Răzvan Cherecheș, Director Departamentul de Sănătate publică a Universității Babeș – Bolyai” Cluj – Napoca;

-         D-na Dr. Daniela Rajka  - Medic școlar.

La a doua parte a activității au participat alți invitați speciali, experți în domeniul protecției sănătății publice:

-         D-l Dr. Mihai Moisescu – Goia – Director Direcția de Sănătate Publică Cluj;

-         D-na Dr. Violeta Briciu – Director Spitalul de boli infecțioase Cluj;

-         D-na Dr. Dorina Duma – Medic Șef – Direcția de Sănătate Publică;

-         D-na Dr. Carmen Durgheu – Medic epidemiolog Direcția de Sănătate Publică.

Discuțiile au subliniat faptul că vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale.

Se dorește o informare cât mai corectă a elevilor și a părinților acestora cu privire la vaccinuri și vaccinare. De aceea s-a făcut apel la cadrele didactice, cu preponderență la profesorii de biologie, pentru transmiterea mesajului științific, bine fundamentat, complet și pe înțelesul elevilor, în vederea informării corecte a acestora.

Din materialele prezentate:










Coordonator activitate

Dana Zoe Mateescu

Profesor metodist Casa Corpului Didactic Cluj