miercuri, 25 aprilie 2018


CONFERINȚA "PREVENIREA AFECTIUNILOR VOCALE LA CADRELE DIDACTICE"


Conferința cu tema „Prevenirea afecţiunilor vocale la cadrele didactice” s-a derulat la iniţiativa Societăţii Române de Foniatrie în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Cluj. 

Vocea este principalul instrument în comunicarea interumană. Activitatea profesională a milioane de oameni depinde de utilizarea corespunzătoare a vocii. Sănătatea vocală este de o importanţă crucială în societatea actuală, orientată spre comunicare, dar considerăm că vocii nu i se acordă recunoaşterea publică şi aprecierea pe care le merită. Acestea sunt premizele manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a vocii. Această celebrare are rolul de a atrage atenţia asupra problemelor vocale şi a importanţei crescânde a vocii în viaţa socială şi profesională a fiecărui individ, în special a profesioniştilor vocali. 

Profesioniştii vocali sunt acele persoane a căror activitate depinde de utilizarea  eficientă a vocii. Multe persoane nu acordă importanţă vocii până în momentul în care prezintă o afecţiune vocală semnificativă. Aceste probleme pot avea efecte negative asupra capacităţii de a-şi desfăşura activitatea profesională. 

Prevalenţa problemelor vocale la cadrele didactice  este extrem de ridicată conform studiilor statistice: profesorii prezintă afecţiuni vocale de  32 ori mai frecvent comparativ cu populaţia generală; ei reprezintă  4% din populaţia activă, dar în acelaşi timp reprezintă  20% din pacienţii cu afecţiuni vocale; 20% dintre profesori sunt nevoiţi, la un moment dat, să-şi întrerupă activitatea din cauza problemelor vocale, problemele vocale cauzează absenteism și perturbarea procesului de educaţie.

Conferinţa şi-a  propus o dezbatere pe tema prevenirii problemelor vocale printr-o mai bună cunoaştere a mecanismelor de producere a vocii, a modului de emisie voaclă şi a modalităţilor de recuperare şi inserţie socială rapidă. Aceste informaţii au menirea de a sublinia impactul problemelor vocale asupra activităţii profesionale a cadrelor didactice şi asupra importanţei unei prevenţii a acestor afecţiuni.

A conferenţitat pentru participanţi doamna doctor Rodica Elena Mureşan, preşedintele comitetului director şi membru fondator al Societăţii Române de Foniatrie şi de reprezentant pentru România în cadrul „International Committee of  World Voice Day” . Doamna doctor Rodica Mureşan este membru al unor numeroase şi prestigioase societăti ştiinţifice naţionale şi europene: Societatea Română de ORL, Societatea Română de Chirurgie rino-sinusală, Societatea Europeană de Laringologie,  Societatea Europeană de Foniatrie.

Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de răspunsuri la întrebările adresate de participanţi.

Dintre ideile interesante pe care cursanţii le-au auzit la activitatea de formare menţionăm: mituri legate de conduita care să protejeze vocea, setul de reguli de igienă vocală, incidenţa mare a afecţiunilor legate de voce, antrenamentul sau “fitness-ul” vocal, importanţa hidratării în timpul utilizării vocii, diferenţele între genuri privind vibraţiile corzilor vocale, definiția foniatriei.

Pentru programele şi activităţile viitoare, cursanţii au avut mai multe propuneri de teme dintre care le amintim aici doar pe cele legate de tema conferinţei: workshopuri/exerciţii pentru antrenarea şi utilizarea eficientă a vocii, exemple audio-video pentru disfonie, terapia tulburărrilor de voce, abordarea altor vulnerabilităţi profesionale.

Toţi cei 133 de participanţi la conferinţă au primit diplome.

Organizator, 
Liliana Dana Lung, 
profesor metodist







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu